Už ani jedna snídaně bez špaldy!

Co je to habermus?

Habermus je tradiční pokrm ze špaldy, jedné z nejstarších obilovin. Jeho kořeny sahají až do starověku, a v průběhu staletí se stal nedílnou součástí stravy v mnoha evropských kulturách. Zejména ve středověku byl habermus velmi rozšířen, často spojován s učením svaté Hildegardy z Bingenu, která špaldu a habermus doporučovala.

Hildegarda doporučuje habermus jako první jídlo dne. Špalda má jemné zahřívací účinky, čímž pomáhá našemu trávicímu traktu od stresu a jemně jej podporujev činnosti.

Špaldová kaše – Habermuss

Základem habermusu jsou špaldové kroupy nebo celozrnná špaldová mouka, které se vaří s vodou nebo mlékem. Často se přidávají další ingredience.

Recept pro 4 osoby:

Přísady:

2 šálky špaldové krupice
4 šálky vody
4 jablka nakrájená na plátky
2 lžíce medu nebo javorového sirupu
3 špetky. skořice, galgánu a bertramu

Pro oživení chuti a přínosu k vašmu zdraví každého živlu v TEM lehce postříkejte hydrolátem dle vaší potřeby. 

Další přísady:

1 lžíce sladkých mandlí – plátky
Sultánky nebo brusinky podle chuti
1 polévková lžíce semínek psyllia

 Příprava:

  • Za stálého míchání přiveďte špaldu ve vodě k varu a povařte 5 minut. 
  • Přidejte jablka, mandle, med a sultánky a nechte nabobtnat.
  • Uvařenou kaši posypte semínky psyllia. Dochuťte podle potřeby hydrolátem a dochucovadly. 

Co jsou to hydroláty? 

Hydroláty neboli květové vody jsou vedlejším produktem šetrné destilace květů rostlin.

Obsahují menší množství esenciálních olejů, a proto jsou méně dráždivé a bezpečnější pro běžné použití.

  • v kuchyni: obohacení vašich kulinářských kreací, exkluzivní a zdravá mlha na saláty, pesta, kaše, polévky a zeleninová jídla
  • na cestách: pro osvěžení ducha i těla, hydrataci pokožky a sliznic; do vonné mlhy se můžete zahalit kdekoli
  • v koupelně: nejčistší varianta pleťové vody bez jakýchkoli příměsí; odlíčenou pleť osprchujte hydrolátem ráno i večer
  • v kosmetice: hydrolát je jedním z ingrediencí přírodní kosmetiky, jako krémů a pleťových vod.