TEM TIP: Špalda pro více životní energie - recept na špaldovou polévku a k ní špaldový chléb

Podle abatyše Hildegardy z Bingenu se lze udržet ve zdraví pomocí vyvážené stravy, která zahrnuje čerstvé a sezónní potraviny, upřednostňuje špaldu a omezuje nevhodné potraviny. Špalda je starověká odrůda pšenice, která je ceněna pro své výživové vlastnosti a chuť.
Abatyše Hildegarda z Bingenu, významná středověká mystička, lékařka a přírodovědkyně, špaldu velmi doporučovala jako součást zdravé stravy. Pro lepší stravitelnost Hildegarda používala dvě zahřívací koření bertrám a imunitu podporující galgán.
Proč Hildegarda doporučovala špaldu?
Hildegarda věřila, že špalda má jedinečné vlastnosti, které ji odlišují od ostatních obilovin. Špalda je bohatá na živiny, jako jsou vitamíny skupiny B, železo, hořčík a zinek. Obsahuje také vlákninu, která je důležitá pro správné trávení. Podle Hildegardy špalda posiluje tělo i mysl a dodává energii.
Jak špaldu zařadit do jídelníčku?
Špaldu lze připravovat různými způsoby. Můžete ji vařit jako kaši, přidávat do polévek nebo salátů. Ze špaldové mouky se dají péct chutné a zdravé chleby, koláče a sušenky. Hildegarda doporučovala konzumovat špaldu pravidelně jako součást vyvážené stravy.
Špalda v moderní výživě
I v současnosti je špalda ceněna pro své výživové hodnoty. Je vhodná pro lidi s citlivým trávením a pro ty, kteří hledají zdravější alternativu k běžné pšenici. Špalda je také populární mezi vegany a vegetariány.
ŠPALDOVÁ POLÉVKAŠpaldová polévka podle Hildegardy von Bingen je tradiční pokrm v TEM, který prospívá tělu a - když je správně připraven - také báječně chutná. Díky špaldě jako hlavní složce a harmonické směsi koření je nejen lahodná, ale může také podpořit dobré zdraví. Základní recept: Přísady: 1 litr vody Čerstvé sezónní bylinky podle chuti, např. polníček, řebříček, bršlice, česneková rukola, petržel, pažitka. Příprava
Gurmánská verze pro labužníky: Špaldová polévka se zeleninou Pro výraznější variantu můžete připravit špaldovou polévku se zeleninou: Příprava: 1 litr vody Čerstvé sezónní bylinky podle chuti, např. polníček, řebříček, bršlice, česneková rukola, petržel, pažitka. Příprava:
|
ŠPALDOVÝ CHLÉBPodle receptu Hildegardy z Bingenu. Začneme základním receptem na chléb pro každý den. Chléb ze špaldy a bylinek je chutný a zdravý. Podle Hildegardy z Bingenu je špalda nejlepším obilím. Špalda je jemná a lehce stravitelná. Zahřívá, má povzbuzující vlastnosti a pozitivně působí na krev. Špaldový chléb pro více životní energie Přísady: 1 kg špaldové mouky
· Pečte v předehřáté troubě (200-220 °C) přibližně 50 minut. |
Galerie




