Podle abatyše Hildegardy z Bingenu se lze udržet ve zdraví pomocí vyvážené stravy, která zahrnuje čerstvé a sezónní potraviny, upřednostňuje špaldu a omezuje nevhodné potraviny. Špalda je starověká odrůda pšenice, která je ceněna pro své výživové vlastnosti a chuť.

Abatyše Hildegarda z Bingenu, významná středověká mystička, lékařka a přírodovědkyně, špaldu velmi doporučovala jako součást zdravé stravy. Pro lepší stravitelnost Hildegarda používala dvě zahřívací koření bertrám a imunitu podporující galgán.

Proč Hildegarda doporučovala špaldu?

Hildegarda věřila, že špalda má jedinečné vlastnosti, které ji odlišují od ostatních obilovin. Špalda je bohatá na živiny, jako jsou vitamíny skupiny B, železo, hořčík a zinek. Obsahuje také vlákninu, která je důležitá pro správné trávení. Podle Hildegardy špalda posiluje tělo i mysl a dodává energii.

Jak špaldu zařadit do jídelníčku?

Špaldu lze připravovat různými způsoby. Můžete ji vařit jako kaši, přidávat do polévek nebo salátů. Ze špaldové mouky se dají péct chutné a zdravé chleby, koláče a sušenky. Hildegarda doporučovala konzumovat špaldu pravidelně jako součást vyvážené stravy.

Špalda v moderní výživě

I v současnosti je špalda ceněna pro své výživové hodnoty. Je vhodná pro lidi s citlivým trávením a pro ty, kteří hledají zdravější alternativu k běžné pšenici. Špalda je také populární mezi vegany a vegetariány.

ŠPALDOVÁ POLÉVKA

Špaldová polévka podle Hildegardy von Bingen je tradiční pokrm v TEM, který prospívá tělu a - když je správně připraven - také báječně chutná. Díky špaldě jako hlavní složce a harmonické směsi koření je nejen lahodná, ale může také podpořit dobré zdraví. 

Základní recept:

Přísady:

1 litr vody
40 g špaldové mouky
30 g másla
sůl podle chuti
koření: zahřívací koření bertram (Zlepšuje stravitelnost potravin. Stimuluje játra a slinivku), galgán (Udržuje zdravá střeva, tím podporuje imunitu zejména v chřipkovém období nebo během jarní očisty), mateřídouška (mateřídouškový hydrolát)

Čerstvé sezónní bylinky podle chuti, např. polníček, řebříček, bršlice, česneková rukola, petržel, pažitka.

 Příprava

  • Rozehřejte máslo a za stálého míchání přidejte špaldovou mouku. Nechte ji krátce zasmažit, ale ne zhnědnout.
  • Za stálého míchání přidejte vodu a nechte polévku mírně vařit asi 10 minut. Špaldu míchejte, dokud nedosáhne požadované hustoty.
  • Polévku osolte a ochuťte kořením.
  • Špaldovou polévku podle Hildegardy z Bingenu si vychutnejte samotnou nebo ji zjemněte čerstvými nasekanými bylinkami.

 Gurmánská verze pro labužníky:

 Špaldová polévka se zeleninou

Pro výraznější variantu můžete připravit špaldovou polévku se zeleninou:

 Příprava:

1 litr vody
500 g polévkové zeleniny (např. mrkev, pórek, celer, pastinák)
40 g špaldové mouky
30 g másla
Sůl podle chuti
koření: zahřívací koření bertram (Zlepšuje stravitelnost potravin. Stimuluje játra a slinivku), galgán (Udržuje zdravá střeva, tím podporuje imunitu zejména v chřipkovém období nebo během jarní očisty), mateřídouška (mateřídouškový hydrolát)

Čerstvé sezónní bylinky podle chuti, např. polníček, řebříček, bršlice, česneková rukola, petržel, pažitka.

Příprava:

  • Připravte zeleninu: zeleninu omyjte, oloupejte, nakrájejte na malé kousky a osmahněte na troše másla, dokud nebude al dente.
  • Připravte jíšku: V samostatné pánvi rozehřejte máslo a za stálého míchání přidejte špaldovou mouku. Nechte ji krátce zasmažit, ale dbejte na to, aby nezhnědla.
  • Přidejte vodu: Za stálého míchání postupně přidávejte vodu do jíšky a vše dobře promíchejte.
  • Přidejte zeleninu: Nyní přidejte osmaženou zeleninu.
  • Nechte polévku povařit: Polévku vařte na mírném ohni za stálého míchání asi 10 minut, dokud nedosáhne požadované hustoty a zelenina nezměkne.
  • Podle chuti osolte a přidejte koření (bertram, galgán, mateřídoušku) a polévku dobře dochuťte.
  • Zvýrazněte: V případě potřeby polévku zvýrazněte čerstvě nasekanými divokými bylinkami.
  • Podávejte: Horkou polévku nalijte do misek a vychutnejte si ji. Je ideální jako zahřívací a výživná snídaně nebo jako lehká svačinka mezi jídly. Podávejte s plátkem špaldového chleba. 

ŠPALDOVÝ CHLÉB

Podle receptu Hildegardy z Bingenu.

Začneme základním receptem na chléb pro každý den. Chléb ze špaldy a bylinek je chutný a zdravý. Podle Hildegardy z Bingenu je špalda nejlepším obilím. Špalda je jemná a lehce stravitelná. Zahřívá, má povzbuzující vlastnosti a pozitivně působí na krev.

Špaldový chléb pro více životní energie

 Přísady:

1 kg špaldové mouky
3 vrchovaté lžičky soli
¾ litru vody
40 g droždí


Příprava:

  • Ve velké míse smíchejte mouku se solí, přidejte droždí rozpuštěné ve vlažném mléce a vymíchejte těsto.
  • Postupně přidejte vodu a dobře prohněťte. 
  • Těsto vyjměte z mísy posypejte trochou mouky a nechte pod utěrkou asi 90 minut kynout.
  • Těsto znovu prohněťte, vytvarujte do bochníku nebo vložte do formy na chléb. 
  • Přikryjte a nechte ještě půl hodiny kynout na teplém místě.
  • Povrch lehce nařízněte a potřete mlékem. 

·       Pečte v předehřáté troubě (200-220 °C) přibližně 50 minut.