Galgán je exotické koření, které se v Evropě historicky používá nejen v kuchyni, ale i v medicíně. Má silnou, pikantní chuť a je známé svými pestrými zdravotními účinky. Může pomoci zlepšit trávení, podpořit imunitní systém, bojovat proti infekcím a dokonce i prodloužit život. Zkuste třeba polévku s galgánem. 

Dýňová polévka s galgánem: Tato polévka je podzimní variací klasické dýňové polévky podle Hildegardy z Bingenu.
Kombinuje sladkou chuť dýně s pikantním aroma galgánu a dalšího koření jako je třeba bertrám.
Polévka je krémová, hřejivá a zdravá.

Ingredience:

1 kg dýně
1 cibule
100 g kaštanů - kaštany lze také vynechat nebo nahradit vlašskými ořechy
2 lžíce řepkového oleje (slunečnicový olej je také vhodný)
1 l zeleninového vývaru
1 lžíce medu
1 špetka bertrámu
1 špetka galgánu
na ozdobení nasekaná řeřicha nebo petrželová nať

Postup:

Dýni oloupeme, zbavíme semínek a nakrájíme na malé kousky. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno.

Na pánvi rozehřejeme olej a osmahneme cibuli. Přidáme nakrájenou dýni a orestujeme.

Podlijeme zeleninovým vývarem a přivedeme k varu. Polévku vaříme doměkka, asi 20 minut.

Mezitím osmahneme kaštany nebo ořechy na suché pánvi. Přidáme 1 lžíci medu a podusíme doměkka, dokud nezkaramelizují.

Polévku rozmixujeme dohladka a dochutíme solí a pepřem. Podáváme horkou, přidáme lžíci zkaramelizovaných kaštanů a ozdobíme řeřichou nebo petrželovou natí.

Více o tomto blahodárném koření si můžete přečíst v blogovém článku.

Koření z receptu si můžete koupit u nás na eshopu:

- galgánový prášek koupit zde

- prášek z bertrámu koupit zde