Pelyněk je ideálním pomocníkém tomu, koho dlouhodobě vysiluje špatné trávení. A to mládí nepřidá. Hildegarda o svém pelyňkovém elixíru napsala, že je „mistrem proti veškerému vyčerpání“ a pelyněk považovala za velmi horkou a mocnou bylinu. Pokud je pravidelně užívána, zabrání podle slavné abatyše vypuknutí nemoci plic.

Pelyněk se se svými hořčinami postará o odstranění toxinů zejména z jater, žaludku a střeva. Esenciální oleje pelyňku brání křečím a podporují krevní oběh. Tím dochází k prokrvení trávicích orgánů a ledvin do té míry, že může dojít k úplnému trávení a lepšímu vylučování a detoxikaci.

Protikřečový účinek pelyňku odstraňuje nadýmání, které zejména po jídle vyvolává tlak v celé oblasti břicha až po srdce. Právě odtud pochází pocit plnosti, říhání a ztráta chuti k jídlu, což vede k výkyvům nálad a vyčerpání.

Proč se pelyňková kúra nazývá lidově májová? Zahájení detoxikačního procesu je ideální po prvním květnovém úplňku. Vylučování toxinů přes trávicí trakt a ledviny je v tomto období nejefektivnější. Bylinka sbíraná na jaře obsahuje hořké látky, které stimulují sekreci žluči, a také prokrvení všech sliznic v cévách a orgánech. Díky svým silicím a hořkým látkám je pelyněk obzvláště dobrým příkladem aromatického amara, protože je hořký a aromatický zároveň.

Užívání: Detoxikaci pomocí pelyňkového vína je dobré podpořit rašelinovými tabletami, půstem, případně odlehčenou stravou. Nejlepších výsledků májové kúry bylo dosaženo při pravidelném rytmu konzumace, tj. v pondělí, ve středu a v pátek. Takto je třeba kúru dodržovat od května do října.

Nakupujte na našem eshopu v sekci Výživa a vaření