V nádherném časopisu Krásný domov najdete článek s názvem Bylinky z naší zahrádky (str. 42 - 44), který představuje hlavní myšlenky Tradiční evropské medicíny (TEM) a v krátkém rozhovoru s Pavlou Vackovou i náš projekt tem·peratio. Co zajímavého se v článku píše?

Tak předně, Tradiční evropská medicína (TEM) není nic tajemného. Jsou to postupy, které na nás aplikovaly naše maminky a babičky, když nám nebylo dobře. Znalost působení bylin, obkladů a zábalů se přenášela mezi ženami od pradávna. Vědecké lekařství vyučované na univerzitách ji oficiálně považovalo za čarodějnictví, ale neoficiálně z ní čerpalo. Písemné záznamy o tradičních postupech se do dnešních dnů zachovaly díky klášterním spisům.

Víme tak, že tradiční evropská medicína vnímá tělo jako celek, navíc v kontextu životního stylu člověka hledá pro každého jeho vlastní rovnováhu pomocí stravy, bylin, pohybu a terapeutické péče o tělo i duši. Právě byliny jsou nejmocnější zbraní tradičního léčitelství a upevňují si své místo jako vítaný doplněk klasické medicíny, která navíc v poslední době trpí častými výpadky dodávek léků. 

Jak se můžete sami naladit na vlnu tradičního evropské medicíny? Zkuste vnímat signály vlastního těla a buďte k sobě laskaví. Naučte se poznávat alespoň několik léčivých bylin a budete mile překvapeni, až je potkáte na procházce krajinou. Pro začátek se seznamte třeba s kozlíkem lékařským, lichořeřišnicí, ostropestřcem a echinaceou. To jsou opravdové poklady tradiční evropské medicíny.

Přečtěte si celý článek Bylinky z naší zahrádky (PDF)

Děkujeme redakci Krásný domov za prostor, který TEM věnovala