Možná vás to překvapí, ale náš asi nejstarší zdroj poznání o tom, co se v Evropě konzumovalo,
je starý cca 3500 let. Jedná se o mumii Ötziho. Obsah jeho žaludku toho hodně prozradil.

Lékaři starověku a středověku se o složení stravy a nápojů intenzivně zajímali. Viděli jasnou souvislost mezi tím, co přijímáme do těla a jak se naše tělo poté cítí. Netušili přitom nic o stopových prvcích, vitamínech a kaloriích. Zatímco dnešního člověka zajímá na jídle hlavně konečná chuť a estetika, u antických lékařů se dnes můžeme inspirovat tématy jako je množství zkonzumovaného jídla, postupy přípravy a energetická vydatnost. Záhadou zůstává, proč z našeho slovníku v průběhu dějin zmizely pojmy související se stravou  jako jsou:

  • Síla
  • Vitalita
  • Radost ze života
  • Osvěžení

Postupně se bohužel vytratil také spirituální aspekt přijímání potravy. 

Centrum bazální energie - břišní centrum

Každý z nás je schopen pracovat se svou základní energií pomocí stravy. Pokud je jídlo určené k terapeutickým účelům, je nutné ho upravit. I kdyby to znamenalo dochutit salát zálivkou nebo hydrolátem. Cílem je přizpůsobit pokrm svým individuálním potřebám, což zvládne každý. Jakmile se totiž teorie čtyř temperamentů stane součástí našeho života, začneme rozlišovat jemné reakce našeho těla a jeho vlastních energetických rytmů. 

Nelze zjednodušeně říct, zda TEM preferuje teplá nebo studená jídla. Například u zeleniny jednoznačně převažuje tepelná úprava, u ovoce jsou oba způsoby přípustné. To však nejsou jediné dvě možnosti. Vzpomeňme si na fermentaci, sušení nebo třeba zavařování. 

Při kombinování jednotlivých pokrmů na talíři hrají důležitou roli také další aspekty, jako jsou roční období, denní doba nebo situace, v níž se stravujeme, jestli v dobré společnosti, anebo sami někde ve fast foodu

Příklad: V parném létě nám vyhovuje salát se zálivkou a čerstvým sýrem, který ochlazuje a zadržuje v těle vlhkost. Naopak zimní večer vyžaduje teplou polévku z pečených brambor a těžší masový pokrm. 

Jedním ze zásadních vlivů na trávicí schopnosti má věk:

Vždyť i Paracelsus říkával:

Do dvaceti jez, kolik můžeš.

Do třiceti jez, kolik musíš.

Nad třicet jez nejmíň, co dokážeš.



Čtyři stupně trávení podle čtyř temperamentů:

  1. Pohled do hrnce 

    Pohled do hrnce: představte si sporák jako chemickou laboratoř. Zkušený kuchař pomocí vhodných postupů a koření vyčaruje chutný pokrm. Když se skloníme nad hrnec, vidíme, jak to v něm bublá, a cítíme všechny vůně, naše slinné žlázy začínají intenzivně pracovat. Tam začíná proces trávení. Po vaření, dušení, smažení přichází na řadu kousání. Kousat bychom měli důkladně, beze spěchu, až se z potravy stane kaše, která pokračuje plynule dále do žaludku.

  2. Trávicí orgány 

    Na rozdíl od první fáze trávení nemáme vliv na žaludek a tenké střevo. Obecně platí, že tato trávicí oblast je citlivá na množství potravy (přejídání) a na chlad.

  3. Látková výměna

    V této fázi dochází k přeměně látek z potravy na živiny a odpadní látky, které jsou z těla vylučovány. Paracelsus pro tento úsek trávení zavedl alchymistický pojem archeus, ájurvéda používá pojem agni. Obojí znamená trávicí oheň. Podle starověkých lékařů se právě v této fázi projevuje humorální kvalita potravin, tedy zda tělo zahřívají, nebo ochlazují, zvhlčují, nebo naopak vysušují. Tak lze pomocí stravy dosáhnout rovnováhy tělesných tekutin.

  4. Tlusté střevo a konečník 

    Fáze přijímání vody do těla a přeměny látek pomocí střevních bakterií. Dnes již víme, že tlusté střevo a střevní mikroflóra mají bezprostřední souvislost s imunitním systémem. V antice a ve středověku se na téma vylučování a stolice čile konverzovalo i při jídle.

Čtyři temperamenty v kuchyni:

Zda potraviny naše tělo ochlazují, nebo zahřívají, zvlhčují, nebo vysušují bylo známo již v antice, kdy vznikly přehledné seznamy. Ty byly přeloženy do perštiny, arabštiny a latiny a zůstaly tak zachovány převážně na Blízkém Východě, odkud se dostaly zpět do evropských center vzdělanosti. Jimy byly kláštery. Neexistovaly kuchařky v dnešním slova smyslu. Strava byla považována také za lék, jeednalo se tedy částečně o soudobou vědeckou literaturu.

Ten, kdo se naučí rozeznat svůj temperament, může si stravou značně ulehčit život. Už nedopustí, aby trpěl nežádoucími projevy nerovnováhy, jako jsou nadýmání, průjmy, zácpy nebo pálení žáhy. Posílením oslabeného živlu se dostaví radost ze života, pocit klidu a souladu s denním rytmem.

Živel oheň (cholerický temperament) by měl do svého jídelníčku častěji zařadit potraviny vodního živlu.

Vzdušnému živlu (sangvinický temperament) prospěje konzumace potravin se zemskou kvalitou.

Zemský živel (melancholický temperament) odhlehčí svůj talíř vzdušnými tóny. 

Vodní živel (flegmatický temperament) potřebuje stravu oživit a opepřit ohnivým aspektem.


Arcimboldo (16. stol.)



Vzdušný živel (sangvinický temperament) 

Má vcelku výraznou chuť k jídlu, libuje si v oblíbených pokrmech, ale rád zkouší i nová a neznámá jídla. Jeho metabolismus je rychlý, tedy přijímání potravy slouží jako okamžitý zdroj energie. To však způsobuje velké výkyvy ve fyzické rovnováze a vzdušný živel se často cítí vyčerpaný. Svůj energetický deficit potom řeší dojídáním a sladkostmi. Při tak rychlém metabolismu aktivního vzdušného živlu se ukládá jen velmi málo zásobních živin na horší časy. Tělo je totiž obratem využije k momentálnímu přežití.

Potýká se s nadýmáním, protože jí často „páté přes deváté“, navíc hodně a ve spěchu).

Vyhnout by se měl:

  • většímu množství červeného masa zkonzumovanému najednou
  • velkému množství proteinu, např. přílišné spotřebě vajec
  • tučnému a sladkému jídlu, stravě bohaté na uhlohydráty

Naopak mu prospívají potraviny živlu země:

Naopak mu prospívají potraviny živlu země: 

  • kapary, čočka, olivy
  • pohanka, ječmen, proso
  • kyselé odrůdy ovoce, jablka, rybíz, moruše, pomeranče, kdoule, angrešt , pomeranč, citróny
  • tralé sýry bez plísně
  • marinované ryby, losos, hovězí maso
  • ocet, želatina

V případě nouze mu s trávením pomůže fenykl nebo zemědým.

Ohnivý živel (cholerický temperament)  

Má chuť k jídlu. Bohužel jí velmi nepravidelně, což mu komplikuje zažívání. Mívá záchvaty vlčího hladu. Preferuje slaná a kořeněná jídla a alkohol. Je to jediný temperament, který si může dopřávat sladké, ale nijak zvlášť si v něm nelibuje. Zažívání je silné, ale stejně jako u sangvinika slouží živiny přijaté ve stravě k uspokojení okamžitých energetických potřeb. Ukládá si minimum živin na “horší časy”. 

Mívá problémy s žaludkem, překyselením, pálením žáhy a refluxem. 

S obezřetností by měl konzumovat potraviny, které způsobují přemíru principu žlučí (cholera) jako jsou: 

  • sůl
  • ostré koření
  • vysokoprocentní alkohol
  • tuk a smažené potraviny
  • staré a zralé odrůdy sýra
  • velká množství červeného masa

Do svého jídelníčku by naopak měl zařadit potraviny charakteristické pro živel voda, které tělo ochlazují a zvlhčují:

  • květák, čerstvé fazole a hrášek
  • čekanka, okurka, dýně
  • houby, všechny druhy listových salátů, rajčata
  • špalda
  • meruňky, sladké hrušky, jahody, melouny, broskve, švestky, třešně
  • čerstvý sýr, syrovátka, ricotta, kysané mléčné  produkty
  • ryby sladkovodní i  mořské, mořské plody, vepřové maso
  • vaječný bílek, lanýže

Skvělým pomocníkem pro případ nouze je pro ohnivý živel koriandr a fenykl.

Zemský živel (melancholický temperament) 

Chuť k jídlu je proměnlivá a úzce souvisí s okolními vlivy. Mohou se u něj střídat stavy od nechutenství až po záchvaty žravosti. Zapomíná se najíst. Má v oblibě vcelku netradiční  kombinace chutí. Jeho metabolismus je pomalý a tělo ukládá živiny na horší časy.

Jeho Achillovou patou v oblasti trávení bývají křeče a nadýmání. 

Dobrou službu mu neudělají tyto potraviny:

  • sušené ovoce
  • luštěniny
  • všechny druhy ořechů
  • živočišné tuky, staré a zralé sýry
  • rajčata a lilek

Sáhnout by měl naopak po potravinách vzdušného živlu jako jsou:

  • chřest, cibule, červená řepa
  • pečivo z žitné mouky, semolinové těstoviny
  • sladké odrůdy jablek, granátové jablko, maliny, olivy, hrozny
  • drůbež, telecí, jehněčí, divočina

Pokud se trávení vymkne kontrole, prostředkem první pomoci je pro zemský živel zázvor nebo galgán

Vodní živel (flegmatický temperament)

Chuť k jídlu je konstantní. Motivovaný jedlík se zvláštní zálibou v mléčných produktech a sladkostech. Trávení je pomalé a únavné. Hned po jídle nastupují pocity fyzické ochablosti a duševní otupělosti. Zažívání se může snadno rozladit i na základě drobné příčiny. Voda a další látky se snadno ukládají. 

Trpí žaludečními nevolnostmi a pocitem plnosti. 

U vodního živlu není vhodné konzumovat přílišné množství:

  • mléčných produktů
  • cukru a škrobů
  • mouky
  • ledových nápojů a zmrzliny

 Naopak “ohnivé” potraviny jim zažívání ulehčí a dodají jim tolik potřebnou energii:

  • fenykl, pórek, křen, ředkvička, šalotka, celer, bílé zelí 
  • oves (vločky, ovesné mléko), kukuřice 
  • ostružiny, sušené datle a fíky, kaštany, rebarbora
  • vlašské ořechy 
  • sýr s ušlechtilou plísní 
  • králík, platýz, kančí, kůzlečí maso 
  • bazalka, kopr, česnek, libeček, vavřín, majoránka, petržel, pepř, šafrán, šalvěj, pažitka, hořčice, skořice 
  • káva

Vodní živel by měl svému trávení pomáhat kořením a bylinkami pravidelně. Ideální je máta, anýz, kmín a heřmánek.

S láskou k vašemu zdraví 🌿

Pavla