Znáte galgán? Tohle exotické koření se v Evropě historicky používá nejen v kuchyni, ale i v medicíně. Má silnou, pikantní chuť a je známé svými pestrými zdravotními účinky. Může pomoci zlepšit trávení, podpořit imunitní systém, bojovat proti infekcím a dokonce i prodloužit život.

Jak se galgán dostal do Evropy

Galgán je příbuzný zázvoru a také tvoří podzemní hlízy. Pěstuje se především v jihovýchodní Asii. Kořen rostliny se používá jako koření a léčivá rostlina a má pikantní a mírně pálivou chuť. V Evropě se galgán poprvé objevuje už v 9. století, kdy se nahrazuje drahý pepř. Kromě kuchyňského využití se galgán zabydlel i ve středověkých apatykách jako vzácný a osvědčený lék. Během své cesty dějinami Evropy se začal používat také v kosmetice a aromaterapii.

Jaké zprávy o galgánu nám zanechala středověká medicína

Galgán se dostal do povědomí hlavně díky abatyši Hildegardě z Bingenu, která ho nazývala "kořením života" a doporučovala ho při srdečních potížích, ale také na žaludek a žlučník a léčila jím horečku. Často se objevoval i v kořenicích směsích, jako je např. Hippokratika. Používala se ve středověku k dochucení vína nebo medoviny. Kromě galgánu obsahuje skořici, hřebíček, muškátový oříšek a med. 

Zajímavost:

Jak souvisí latinské pojmenování galgánu Alpinia officinarum s Alpami? Nijak.
U zrodu jeho názvu v latině stál slavný italský botanik ze 17. století Prospero Alpini, který se specializoval na exotické rostliny.  Předtím je galgán ve spisech zmiňován pod názvy “galanga”, “galangal” nebo “galingale”.

Jak použít galgán v kuchyni

Toto nevšední koření dodá vašim jídlům pikantní a aromatickou chuť. Galgán se hodí k různým druhům masa, ryb, zeleniny, polévek a omáček. Můžete ho použít čerstvý nebo sušený, nakrájený na plátky nebo nastrouhaný. Galgán je typický pro asijskou kuchyni, ale můžete ho zkombinovat i s jinými kuchyněmi a experimentovat s novými recepty. Tím, že přidáte galgán do svých kulinářských kreací dosáhnete také významných zdravotních benefitů. Podpoříte trávení, detoxikaci a imunitu.
Galgán je také známý pro své konzervační účinky, které pomáhají prodloužit trvanlivost vašich potravin. Galgán obsahuje látky, které brání růstu bakterií a plísní, které způsobují zkažení potravin. Pokud přidáte galgán do vašich jídel nebo nápojů, můžete je uchovat déle bez nutnosti chlazení nebo mrazení. To je užitečné zejména v teplých a vlhkých podmínkách.

Co víme o účincích galgánu

V současnosti se galgán opět objevuje na scéně a je předmětem rozsáhlého vědeckého zkoumání. Například v roce 2015 se časopis Journal of Botanical Sciences ve studii zabýval jeho složením a účinkem a podařilo se mu prokázat následující vlastnosti:

Antibakteriální účinky:

dokáže zabít mnoho druhů bakterií a hub. Galgán lze použít k léčbě infekcí způsobených bakteriemi a houbami, jako je infekce močových cest, infekce dýchacích cest a plísňové infekce.

Antioxidační účinky:

galgán tělo chrání před oxidačním stresem, podporuje obnovu buněk a bojuje proti volným radikálům. Studie z roku 2015 zjistila, že galgán obsahuje mnoho antioxidantů, včetně gingerolu, shogaolu a galangolu. Ty pomáhají chránit buňky před poškozením, které může vést k chronickým onemocněním, jako je rakovina, srdeční choroby a Alzheimerova choroba.

Protizánětlivé účinky:

pomáhá při zánětech, a proto se používá při zánětlivých onemocněních kůže, jako je revmatismus nebo artritida. Studie z roku 2015 zjistila, že galgán dokáže snížit zánět v ledvinách u myší s cukrovkou.

Neuroprotektivní účinky:

dokáže chránit mozkové buňky před poškozením. Galgán pozitivně ovlivňuje léčbu neurodegenerativních onemocnění, jako je Alzheimerova choroba a Parkinsonova choroba.

Jak se projeví účinky galgánu v našem každodenním životě

  • Zlepšuje trávení – zmírňuje zažívací potíže, jako je nadýmání, plynatost a žaludeční křeče. Jeho účinné látky pomáhají regulovat trávicí šťávy a zlepšit vstřebávání potravy.  Zmírňuje nevolnost a zvracení
  • Zlepšuje krevní oběh a podporuje srdeční činnost –galgán má schopnost rozšiřovat krevní cévy, čímž zlepšuje průtok krve a snižuje odpor v cévním systému. Tím dochází k poklesu krevního tlaku a zároveň k lepšímu prokrvení orgánů a tkání. Snižuje se také riziko srdečních onemocnění.
  • Zlepšuje imunitní systém – podporuje odolnost proti infekcím
  • Zvyšuje libido

Další možnosti využití galgánu

Galgánový čaj je skvělý způsob, jak se zbavit nachlazení, chřipky, bolesti hlavy, žaludku a kloubů. Také podporuje trávení, detoxikaci a imunitu. Pro přípravu čaje potřebujeme asi 2 cm čerstvého nebo 1/4 lžičky galgánového prášku, který necháme louhovat ve 250 ml horké vody 10 minut a potom sceďme. Můžeme přidat med, skořici nebo citron podle chuti. Popíjíme 2-3 šálky denně.

Galgánová tinktura je silnějším prostředkem než odvar. Podpoří vaše srdce, cévy a nervy. Také pomáhá při depresi, úzkosti a stresu. Asi 100 g nasekaného čerstvého kořene nebo 50 g sušeného galgánového prášku naložíme do sklenice s víčkem. Zalijeme ho 500 ml 40% alkoholu (např. vodky) a necháme macerovat 4 týdny na tmavém a chladném místě. Občas protřepeme. Poté scedíme a nalijeme do tmavých lahviček s kapátkem. Dávkování: 20 kapek 3x denně rozpuštěných ve vodě nebo čaji. 

Galgánová mast je vhodná pro masáže a péči o pokožku. Má protizánětlivé, protikřečové a prokrvující účinky. Pomáhá při revmatismu, artritidě, svalových křečích a bolestech. Pro přípravu masti potřebujeme asi 50 g galgánového prášku, který smícháme s 250 g tuku (např. kokosového oleje nebo vazelíny). Směs zahřejeme ve vodní lázni a promícháme. Ještě teplou ji nalijeme do sklenic s víčkem a necháme ztuhnout.  Mast nanášíme na postižené místo 2-3x denně a jemně vmasírujeme.

Galgán je úžasná rostlina, která má mnoho výhod pro naše zdraví a pohodu. Pochází z Asie, ale má také dlouhou tradici v Evropě. Používá se jako koření i jako lék. Galgán je ty skutečný všestranný pomocník, který můžeme využít v našem každodenním životě. Vyzkoušejte ho a nechte se překvapit jeho chutí a účinkem.

Náš tip

Dýňová polévka s galgánem

Dýňová polévka s galgánem: Tato polévka je podzimní variací klasické dýňové polévky podle Hildegardy z Bingenu.
Kombinuje sladkou chuť dýně s pikantním aroma galgánu a dalšího koření, jako je bertrám nebo yzop.
Polévka je krémová, hřejivá a zdravá.

Ingredience:

1 kg dýně
1 cibule
100 g kaštanů - kaštany lze také vynechat nebo nahradit vlašskými ořechy
2 lžíce řepkového oleje (slunečnicový olej je také vhodný)
1 l zeleninového vývaru
1 lžíce medu
1 špetka bertrámu
1 špetka galgánu
1 špetka yzopu
na ozdobení nasekaná řeřicha nebo petrželová nať

Postup:

Dýni oloupeme, zbavíme semínek a nakrájíme na malé kousky. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno.

Na pánvi rozehřejeme olej a osmahneme cibuli. Přidáme nakrájenou dýni a orestujeme.

Podlijeme zeleninovým vývarem a přivedeme k varu. Polévku vaříme doměkka, asi 20 minut.

Mezitím osmahneme kaštany nebo ořechy na suché pánvi. Přidáme 1 lžíci medu a podusíme doměkka, dokud nezkaramelizují.

Polévku rozmixujeme dohladka a dochutíme solí a pepřem. Podáváme horkou, přidáme lžíci zkaramelizovaných kaštanů a ozdobíme řeřichou nebo petrželovou natí.

Zaujal vás a chtěli byste ho zakoupit? Prášek z galgánu najdete zde

S láskou k vašemu zdraví 🌿

Pavla